Teknoloji
Bilim & Teknik
Kelliğin çözümü yanlışlıkla bulundu!
08/05/2017 13:30
Kellik sorununa çözüm bulmak için bu zamana kadar birçok yöntem izlendi. Yılan yağları ve sarımsak gibi çözümler maalesef ki kelliğe derman olmadı. Bilim insanlarının çalışmaları da kellik sorunu için yeterli olmadı. Ta ki bugüne kadar.
Bilim insanları kelliğin çözümünü bu sefer bulmuş olabilir. Hem de yanlışlıkla. Birçok bilimsel sonucun ortaya çıkmasında olduğu gibi kellik sorununun çözümü de başka bir deney üzerinde çalışırken ortaya çıkmış UT Güneybatı’daki bir dermatoloji ekibi, nadir bulunan bir kanser genetik formunu araştırırken farkında olmadan keşif yaptı.
Araştırma ekibinden Dr. Lu Le, “Bu projeye belli bazı tümörlerin nasıl oluştuğunu anlamak için başlamıştık. Ancak bu süreçte saçların neden griye dönüştüğünü ve saçların doğrudan ortaya çıkmasına neden olan hücrenin kimliğini keşfetmeye başladık” dedi.
Araştırmacılar, KROX20 adlı bir proteini araştırıyorlardı. Bu süreçte cilt hücrelerinin kıl şaftına dönüştüğünü keşfettiler. Fareler üzerinde yapılan deneye KROX20 üreten hücreleri sildiklerinde saçlarının uzamadığını farkettiler.
Ekip ayrıca, kök hücre faktörü (SCF) adı verilen bir proteinin saç pigmentasyonu için şart olduğunu keşfetti. Ekip, farelerin modellerinde saç üreten hücrelerden SCF genini sildiğinde ise hayvanların saçlarının beyaza dönüştüğünü gördü.
Bu araştırmanın geleceği, KROX20 proteininin üretiminin insanın yaşlanmasıyla nasıl kesildiğinin yanı sıra SCF geninin çalışmayı bırakıp gri saçları yaratmasına neden olan şeyleri anlamaya çalışmak üzerine olacak.
Araştırma, yaşlanmanın tetikleyicileri hakkında ilginç bir fikir sunuyor. Ancak daha pragmatik bir düzeyde kellik karşısında mücadele edebilecek bir yol olabilir.