ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Kalay yaptığı açıklamada, “ODTÜ Tasarım Fabrikası”na ve lisans öğrencileri için yapılan yeniliklere ilişkin bilgi verdi.
Kalay, üniversitenin bütün lisans öğrencilerinin buluşabildiği Tasarım Fabrikası projesinin amacının, öğrencilerin disiplinler arası takımlar oluşturarak endüstri ile etkileşim ve iş birliği halinde yeni ürünler geliştirmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
Türkiye’deki sağlık, bilişim, enerji ve savunma endüstri sektöründe etkinlik gösteren bazı mühim şirketlerin, tasarım fabrikasındaki ürünlere sponsorluk yaptığını belirten Kalay, göç projelerinden, teknolojiye, sosyal projelerden mühendislik tasarımlarına kadar birçok yeni ürünün öğrencilerin hayalleri ile gerçeğe dönüştüğünü belirtti.
“ÖĞRENCİLER İÇİN ÇOK BÜYÜK ŞANS”
Kalay, geçen sene kurulan, bu sene aktif hale gelen Tasarım Fabrikası’nda projelerin patent alabildiğini de belirterek, “Tasarım fabrikasında öğrenciler farklı bölümlerdeki arkadaşlarıyla çalışmanın yanı dizi şirket çalışanları ve üniversiteden hocalarla bir araya gelerek proje üzerinde beyin fırtınası yapıyorlar. Lisans öğrencileri, projelerine patent alabiliyor. Bu vaziyet öğrenciler için fazla aka şans.” dedi.
Öğrencilerin Tasarım Fabrikası’nda çalışmayı seçmeli ders olarak alabileceklerine dikkati çeken Kalay, isterlerse gönüllü olarak da çalışabildiklerini anlatım etti.
Tasarım fabrikasında çağdaş teknolojilerin yer aldığı işlik ortamının geliştirilmesi için çalışmalara devam edildiğini kaydeden Kalay, fabrikada rehberlik yapan 12 akademisyenin vatan dışındaki üniversitelerdeki eş öbür çalışmaları değerlendirdiklerini ve oralardaki faaliyetlere ilişkin eğitim aldıklarını söyledi.
“ÖĞRENCİLER ÜRÜN GELİŞTİRSİN, YAZSIN, ÇİZSİN İSTİYORUZ”
Kalay, üniversitenin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü lisans öğrencilerinin “Matter” isimli bir araştırma dergisi çıkardıklarını da anlatım etti.
Öğrencilerin yazmaya ve araştırmaya alıştırılması amacıyla derginin mühim bir misyon taşıdığını anlatım eden Kalay, derginin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM) veri tabanında yer almaya başladığını belirtti.
Kalay, dergilerde akademisyenlerin isminin yer almadığını aktararak, “ODTÜ’de öğrenciler abes kalmasın, mahsul geliştirsin, yazsın, çizsin istiyoruz. Bu öğrencilerin kendi çabalarıyla hazırladığı bir dergi. Dergide öğrencilerin doktora düzeyinde araştırmaları yer alıyor. Mecmua bilhassa mühendislik ve uygulamalı bilimlere açık. İleride öbür bölümlere de açılabilir. öbür üniversitelerden öğrenciler de başvurabilir ve makalelerini gönderebilirler.” diye konuştu.
(ODTÜ öğrencilerinin yaptığı ve engebeli yolda asfalt gibi gidilebilmesi için geliştirilen vasıta sistemi test aşamasında)
.fr{ float:right; } .vidyorum{ padding-top:0px; margin-top:-20px; font-size:10px; font-weight: normal; } .testimonial-content{ padding:6px 10px 6px 10px; } .yrmBslk{ width:75px; color:#990000; overflow: hidden; float:left; } .testimonial-user{ display:none; width:75px; color:#990000; overflow: hidden; margin-top:5px; } .vybaslik{ color: #3f5fbf; font-weight: bold; } function videoYonlendir(id){ window.open(“http://videonuz.ensonhaber.com/y/” id); }