Çağımızın en büyük hastalıklarından birisi olan diyabetin(şeker) birçok zararı var, ancak bunlar arasında en çok ön plana çıkanı körlüğe neden olabilmesi olarak gösteriliyor. Günümüzde doğuştan veya kaza sonucu kör olmayan insanların birçoğu, şeker hastalığından ötürü diyabetik retinopati(DR) olayına maruz kalarak kör olabiliyorlar.
İnsanların bu olaydan ötürü kör olmasının ardındaki en büyük neden ise erken teşhisin olmaması. Zaten kanser iç birçok hastalık için en önemli etken olarak erken teşhisin olmaması yer alıyor.
Bu soruna bir çözüm bulmak için 3D baskıdan çıkan bir lensle telefon kamerasından yararlanarak suni zeka destekli program geliştiren Kopparapu isimli genç kız, gözün retinasını tarayarak DR teşhisi koyabiliyor. Üstelik bunu yaparken bir hekim kadar net sonuçlar elde ediyor. Özellikle doktorların pek olmadığı, olsa da imkanlarının olmadığı yerlerde pratik bir sistem olması için geliştirilen bu yeni proje, suni zeka destekli olmasından ötürü bu süreçte sürekli gelişecek. Şu anda 34.000 retina taramasının bulunduğu veri tabanından güç saha suni zeka, zamanla kendi verilerini oluşturacak ve daha doğru sonuçlar verecek.
TRT’de Düzenlenen Programda “Organik Hoşaf” Projesi Finale Kaldı!
Dünyada bu şekilde projeler geliştirecek genç insanlara ihtiyacımız var. Suni zekayı kullanarak tıpta önemli sorunlardan birisi olan erken teşhis sorununa çözüm bulan Kopparapu, gelecekte farklı hastalıklar için yapılacak suni zeka çalışmalarının önünü açabilir. Kendisine kariyerinde başarılar diliyoruz.