Organ nakilleri, nakle ihtiyacı olan hastalar için yaşam kurtarıcı niteliğe sahiptir. Ancak ne olursa olsun, atama ameliyatı sonrasında vücudun organı reddetme ihtimali daima bulunur. Yale araştırmacıları bunun için akıllı bir çözüm keşfetti. Yeni çözüm ile insan vücudu, organ tam anlamıyla yerleşene kadar, organı algılayamıyor. Bu yüzden de organ reddi gerçekleşemiyor.
Harvard’ın Küçük Robot Kolu, Endoskopik Cerrahiyi Daha Güvenli Hale Getiriyor!
Geliştirilen yeni ilaç sistemi ile, vücuttaki ak kan hücreleri, yeni organı yabancı madde olarak algılayamıyorlar. Bazı durumlarda tam anlamıyla durdurulamasa da büyük oranda yavaşlatılmasına imkan sağlıyor. Ayrıca ak kan hücrelerinin organa saldırıyı başlatıp başlatmadığını da denetim etme açısından büyük avantaj sağlar.
Üstelik nanopartiküller, ilacın daha çok veya az taşınarak belirli bir etkiyi elde etmesini sağlamak amacıyla modifiye edilebiliyor. Ayrıca hedeflenen organlara yönelik özgü ilaç versiyonları olduğundan, öbür bir organa ziyan verme durumu da yaşanmıyor.
Ekibin bir öbür hedefi, nanopartikül sisteminin böbrek nakline uygulanması ve bu alanda başarı kaydetmesi. İlacın şu anda herhangi bir yan etkisi gözükmüyor ve şayet başarılı olunursa, organ nakli ile ilgili riskler önemli ölçüde azalabilir.